• -

De opkomst van het “DIR” duiken

 

De laatste jaren horen we in de duikwereld meer en meer de term “DIR” duiken opkomen.

Misschien word het toch eens eventje tijd om eens een keertje stil te staan, over wat het is, of het zinvol is, en of we der een voordeel uit kunnen halen.

Strikt genomen is “DIR” eigenlijk de afkorting van “Doing it right”. Dus “DIR” duiken wil zeggen duiken op de juiste manier niet?

Ja en nee, ik denk niet dat het bedoeld is om gerenomeerde duikorganistatie zoals PADI, NELOS,NAUI, ISS, en dergelijke onderuit te halen voor hun leskwaliteiten en principes.

Maar wat is het dan wel? Misschien dat we daarvoor eerst eens even in de geschiedenisboeken duiken, en kijken waar het vandaan komt.

Als je de wiki erop napluist, is het vooral het verbeteren van het “Hogarthian” systeem door de beste duikers die er rondduiken op deze planeet.

Duh … “Hogarthian” systeem, wat is dat nu weer voor een beest?

Wel het “Hogarthian” systeem, komt af van William Hogarth Main , een pioneer op het gebied van “cave diving”.
Deze man was vooral een perfectionist, en dive partner van de befaamde Sheck Exley, en had een holistische visie over het duiken.

Hij begon vooral het principe van minimalisme, efficientie en veiligheid in te lassen in al zen duiken.

Nu ik hoor je al denken …DIR, cave diving, Sheck Exley etcetera…ik ben het verkeerde artikel aan het lezen, dit is iets voor tech divers.

Nee toch niet, als je dit verder begint uit pluizen merk je wel dat er veel is voor tech duikers, maar toch zijn er echt veel dingen dat er ook zijn weggelegd voor de meer recreatieve duiker.

Immers, ik ga het proberen te staven met enkele dingen die jullie waarschijnlijk wel een “Aha erlebenis .. ” geven.

Als je een paar mooie duikjes wilt maken vandaag de dag, waar mooi tropische onderwaterleven te bespeuren is, zalige temperaturen zijn, en waar je geen half leven voor in het vliegtuig moet zitten, waar kom je dan uit?    Yep, inderdaad in Egypte.

Vanuit brussel ben je der op ongeveer drie uur en half vliegen, je bent gegarandeerd van lekkere temperaturen, en mooie duiken.

Hmmm… mooie duiken ?  Soms wel, soms niet …het hangt er een beetje vanaf wat en hoe dat je je reis gepland hebt uiteraard.

Een dagbootje vanuit Hurgada…met een “roedel” beginnelingen … als je al een hondertal of meer duikjes in je logboek hebt staan, dan denk ik dat je ondertussen wel beter weet.

Niet dat zij niet mogen duiken uiteraard, iedereen heeft recht op zen leerschool en avontuur , maar wij (en ook de egyptenaren) weten dat zij meestal zonder al te veel ervaring in het water plonsen, en geregeld het onderwaterleven beschadigen.

Of dit nu bedoeld is of niet laat ik uiteraard in het midden, feit is dat er heel wat “sneuvelt”.  Vermits de meeste van jullie wel weten hoelang het duurt voordat een koraaltje een centimetertje groter is geworden, weten jullie ook hoedat dit onderwaterlandschap eruit ziet na een aantal jaren.

De meeste doorgewinterde duikers bedanken hiervoor en kiezen voor een meer  “eenzamere” bestemming, namelijk een “liveaboard”.

Los van het feit dat een “liveaboard” een totaal ander belevenis is dan een hotelvakantie, denk ik toch dat het vooral de ongerepte natuur is dat de meer veeleisende getrainde duiker in gedachte heeft.

Immers, we gaan naar plaatsen waar “no men has gone before …”, nu alhoewel we weten dat dit ook niet helemaal correct is, spreekt deze gedachte ons wel aan.

Dan komen we terug bij het DIR duiken, wat heeft het hiermee te maken?

Wel het onderwaterleven niet beschadigen is een van de principes waar DIR diving ook veel aandacht aan besteed. Het is vooral belangrijk dat we allemaal ons egoisme een keertje aan de kant schuiven, en er ook voor zorgen dat de duiker achter ons een even mooie belevenis mag meemaken dan wijzelf (en hopen dat hij ervoor zorgt voor degene die achter hem komt )

Ondertussen is het bijvoorbeeld ook opgenomen in de PADI cursussen, de oefeningen zijn er nu op gebaseerd om zeker geen onderwaterleven te beschadigen.

Ik denk dat iedereen zo’n aanpak alleen maar kan toejuichen, zeker als je weet hoeveel er beschadigd word vandaag de dag door het duiktoerisme.

Maar DIR is meer …veel meer.

DIR begint bij de basisvaardigheden, en ook een beetje bij de psychologie van de mens, namelijk zen onhebbelijke trekjes.

Enkele mooie pricinpes vind je op de site van dirbelgium.be, ik heb er effe mijn eigen cynische commentaar bij gegeven, dit geheel ter zijde.

Hun DIR regels:

  • Duik niet met onveilige buddy’s. (kennen we die dan ?)
  • Luister niet naar onveilige buddy’s, macho’s, …  (macho’s …nee die kennen we zeker niet :-))
  • Er is niets onderwater het waard om voor te sterven (iedereen akkoord, tot we een “heldendaad” kunnen verrichten links of rechts)
  • Analyseer altijd je eigen gas voor elke duik. (ik ni … ik vertrouw altijd mijne maat ;-))
  • Duik niet met een rebreather tot dat je er effectief één nodig hebt voor je duik (nee, altijd mijne rebreather, al was het maar om te imponeren)
  • Duik niet, als er iets niet je bevalt !      (zwant na ni he …ik heb een reputatie hoog te houden)

Het is een beetje een zoals autorijden, het is altijd mooi om eens terug te komen op de basispricipes.

Iedereen knikt ja en is het altijd eens, maar …kennen de autobestuurders onder ons (zonder te gaan spieken uiteraard)…het verschil tussen een verkeersbord “beurtelings parkeren in een straat” en “beurtelings parkeren in een bebouwde kom”?

Niet dat beurtelings parkeren zo belangrijk is … maar het toont wel aan hoedat we de belangrijkste principes steeds verleren, deels omdat we ze niet nodig hebben op dat moment,  maar vooral omdat we uit onze menselijke gewoonte, lak hebben aan kritiek aan ons menselijke kunnen, immers als je 25 jaar of langer auto rijdt, hoe kun je dan mis zijn?

Weten jullie trouwens waarom ze beurtelings parkeren ooit in het leven hebben geroepen? Zoek het maar eens op, het is ook een leuk verhaal.

En geloof me, iedereen die een rijbewijs heeft, heeft die verkeersborden gezien in zen opleiding toen.

Hoe langer men iets doet, hoe meer men op automatisch piloot begint te draaien, en dit geeft geen problemen … tot er iets gebeurd wat met niet verwacht, en men moet terugkoppelen naar de basispricipes.

Nu ik weet niet wat jullie er over denken , maar ik vind deze regels zeker het overwegen waard.

Zijn we dan uitgeklapt over DIR, nee zeker niet.

Zijn ze een bedreiging voor de vandaag gekende opleidingssystemen voor duikers? Ik denk het ook niet, eerder een aanvulling.

Ik denk dat het vooral een mindset is, het leren luisteren naar een ander, en proberen (hoe moeilijk ook ) objectief te beoordelen wat iemand anders zegt.

Misschien de vraag te stellen, stilletjes zodat niemand het hoort, “ben ik soms niet mis…”.

Geloof me, de oefening is in de praktijk moeilijker dan dat je ze hier leest, immers niemand geeft graag zen ongelijk toe.

Enfin, genoeg psych …lets dive (of toch iets dat erop trekt)

“DIR” focust zich vooral op basisvaardigheden, en op de mindset.

De mindset dus …. vinden jullie dat een duiker een goed conditie moet hebben?

Moet hij/zij dus bijvoorbeeld 5 km kunnen lopen, zonder alle heiligen dezer wereld tegen gekomen te zijn?

Ik laat het antwoord aan jullie, zorg er wel voor dat je …met volle uitrusting de duiktrap op komt …je een klein stukje tegen de stroom in kan zwemmen…met een duikfles op je rug over die berm geraakt in zeeland.

Triviale dingen…doch o zo belangrijk.

Misschien dat je daarom effe moet stilstaan, dat je allereerste duikopleiding die je genoot, misschien wel de allerbelangrijkste is.

Dat is degene waar je alle “basisprincipes” ingelepeld krijgt, die je in je latere duikcarriere gaat gebruiken. En zorg dat je der altijd naar kan teruggrijpen indien nodig.

Enfin, mijn betoog gaat hier eindigen, niet dat we uitgepraat zijn over het “DIR” duiken.

Echter het  gaat zover, dat ik liever me beperk tot het lichten van de sluier van een veel groter verhaal.  Heb je er verder interesse in … hier vind je wat links:

 

 

 

 

 

 


DAN Member

Onlangs zijn we met Scuba Libre DAN partner geworden. Ons partnernummer is 327755. Voor een nieuwe verzekering kan je ook op onderstaande link klikken: Scuba Libre DAN

Upcoming Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.